top of page

Jean-Pierre De Cuyper

KUNST IS GEEN MACHT MAAR EEN TROOST


Jean-Pierre De Cuyper werd  in 1964 in Duffel geboren.  De schilderkunst boeide hem van jongsafaan, zonder ze echter te beoefenen.  Eerst keek hij gewoon naar plaatjes, dan ging hij naar tentoonstellingen, bezocht musea.  Sommige dingen vond hij mooi, andere weer niet.  Hij begon zich vragen te stellen. “Waarom is dit mooi, Waarom vind IK dit mooi ? Wie zit er achter dit schilderwerk ?  Wie is die man of die vrouw die het penseel hanteert ?”

 

PAUL DELVAUX

 

In zijn zoeken en tasten komt hij in 1986 in Sint-Idesbald toevallig in contact met Paul Delvaux.  Het werk van de grootmeester boeit hem. “Dit is mooi”, denkt hij.  Hij gaat het werk van Delvaux ontrafelen en analyseren en tracht in het doek te kruipen.  Hij komt tot de ontdekking dat de persoon Delvaux en zijn werk één zijn, één en dezelfde.  Dit is zijn grootste ontdekking, het meest verrassende een openbaring.

Een nieuwe wereld gaat voor Jean-Pierre De Cuyper open.  Hij weet het nu allemaal te combineren, in elkaar te passen, de puzzel zit bijna in elkaar, het doek, het schilderij, de maker... Er blijft nog één ding over, zelf schilderen, het penseel hanteren, zelf iets op doek zetten.

Vanaf 1991 sluit hij zich aan bij het “Vrij atelier beeldende kunsten” van het cultureel centrum van Strombeek-Bever.  Hij krijgt er respectievelijk les van Jan Bastiaensen, Bert Driesen, Mark Keppens en Wannes Lecompte. Vanaf 1993  volgt hij de Portaelsschool voor Beeldende Kunsten afdeling Schilderkunst onder begeleiding van Walter Goossens nadien volgden nog Sint-Lucas Brussel en de Academie van Mechelen.  Ook in Leuven volgde hij les aan het OPEK bij Marie Van Praag.

 

GEDREVEN

 

Jean-Pierre De Cuyper is een gedreven man.  Creativiteit is voor hem het belangrijkste, hij schakelt moeiteloos over naar verschillende disciplines en met zijn toegeëigende technieken realiseert hij schilderijen naar de natuur, collages en figuur-achtige portretten 

Hij is uitzonderlijk gevoelig voor de wereld om hem heen.  Zijn werken zijn dan ook de uitdrukking van een ingewikkeld geheel van ideeën, gestimuleerd door de waarneming en de ervaring.  Inspiratie zoekt hij niet alleen in een persoonlijke ervaring of reactie, maar ook in het tijdperk, de plaats, de filosofie en de aard en activiteit van het leven rondom hem.

Jean-Pierre De Cuyper vindt van zichzelf dat hij een abstract schilder is. “Eigenlijk denk ik niet na”, zegt hij   “ik schilder intuïtief  Het penseel gaat als vanzelf naar het doek, de kleuren komen vanzelf en heel natuurlijk.  Mijn palet en mijn doek zijn één”

 

INTERNATIONALE KUNSTSALONS

 

Vanaf de jaren negentig nam Jean-Pierre De Cuyper deel aan verschillende tentoonstellingen in culturele centra en Internationale Kunstsalons. Dit jaar bracht hij in samenwerking met het M-Museum in Leuven de tentoonstelling Human Interventions in Nature. In de Camme is al een selectie te zien van wat de tentoonstelling in januari 2018 in het Blikveld in Bonheiden zal inhouden namelijk Portraits and figures

 

VERRASSEND SOMS NAIEF

 

De Cuyper gaat de felle kleuren niet uit de weg.  Het resultaat is telkens verrassend, soms naïef.

Hij gebruikt niet zoveel kleuren, maar hij weet ze te schikken en plots lijken het er veel meer.

Schilderen is de schepping van iets nieuws, van iets wat voorheen totaal onbestaande was.  Het is enerzijds de handeling en anderzijds het resultaat van een ingeboren creativiteit.

Abstract ? Figuratief? Naïef? “Helemaal niet”, zegt Jean-Pierre De Cuyper “En als U het aldus wil inpakken ? Mij goed .  Voor mij is het een spel, ik ben een speler die zich niet altijd aan de regels houd, maar voor mij is het belangrijkste om een goed schilderij te maken.

 

Het werk van Jean-Pierre De Cuyper werd meermaals bekroond met prijzen o.a. De Felix De Boeck Prijs en de Maurits Naessensprijs

bottom of page