top of page
Peter Felix

Peter Felix (14/12/65) doet meer dan knippen en plakken. Collage staat bij hem voor 't klaren van de wijn, kleur geven aan. Collant betekent opdringerig,in die zin dat je er niet aan voorbij kan. Zijn werken zijn flitsende cocktails van kleuren en figuren die ongewild je aandacht opeisen. Ze vormen mozaieken, die je fractie per fractie wil bewonderen.
Wie deze kleurijke 'janet' kent, begrijpt zonder moeite waarom peter geen konijntjes schildert of grijze stillevens etst. Zijn onconventionele kledij, zijn toverlantaarnachtige woonst; zij tonen duidelijk aan dat hij iemand is van duizend stijlen en nog meer ideeën.
De 'prince of pritt' werkt steeds met gerecycleerd matriaal. Dit wil zeggen dat hij zich nooit nieuwe spulletjes aanschaft om mee te werken. Hij staat dan ook bekend als scherpzinnig vuilbakkenkeurder en is een gehaaid vrijdagmarkt-ganger.
Werken doet ie als het hem uitkomt. Een nieuwe oogst glossy magazines en kinderboeken of het genoegen van een stevig avondje uit zijn al voldoende om bij deze notoire feestneus een onweerstaanbare drang tot creëren op te roepen.
Zijn werken zijn even nuchter als zijn levenswijze. Zoek dus niet naar een specifieke
filosofie of thematische lijn in zijn werk. Ook qua stijl valt er moeilijk een lijn te trekken in peters stukken. Soms komt het geheel over als een wervelende kleurencarrousel, soms bevat het pallet slechts enkele tinten. Soms ziet het geheel er heel rommelig en druk uit, soms zijn de creaties opvallend sober en licht hij enkele dingen uit hun context om er een nieuwe omgeving mee op te bouwen (bvb. het bos van bustes)
De 'cutterfreak' maakt vaak dingen voor vrienden en kennissen. Dan is het voor die intimi duidelijk wat er op staat en naar aanleiding van welke gelegenheid het onstaan is (bvb. vrij macabere kerstkaart voor café double trouble.) Een ding valt terug te vinden in al de werken

"humor". Deze ontstaat door combinaties van figuren of kleuren, door het toevoegen van tekst, en zo meer.
Peter hamstert alle matriaal wat hij in zijn vizier krijgt. Papier,karton, plastic, glas, kunststof allerhande. Als het maar met lijm aangebracht kan worden op een ondergrond.

Die onder-grond kan vanalles zijn: een stuk van het werk (bvb. krantencampagne uit De Morgen), een restant materiaal (bvb. de lege binnencover van een kleurboek) of een speciaal uitgekozen stuk materiaal (bvb. een spiegel).
Al dat materiaal wordt steevast bewerkt. Een laagje vernis om het geheel wat ouder te doen lijken: het materiaal een andere aanschijn geven door een kloddertje verf of een streep wasco; een bijpassend woordje in viltstift om iets te benadrukken. Het resultaat is steeds verbluffend en verrassend.

bottom of page